makes your baby smile!

Ekcem kod dece

Ekcem je hronično zapaljensko oboljenje kože čije su glavne odlike svrab i suva koža. Češće se javlja kod dece koja imaju genetsku predispoziciju, odnosno kod one dece čiji članovi porodice već imaju ekcem, alergijsku kijavicu ili astmu.

Pored nasledne sklonosti, značajnu ulogu mogu imati i provocirajući faktori, kao što su: sapun, šamponi, vuna, znoj, emotivni stres, infekcija, povišena telesna temperatura, klimatski faktori (hladnoća, vlaga), postojanje alergije na polen, grinje, kontaktne alergije i  dr.

Neki stručnjaci smatraju da i alergeni  iz hrane kao što su: jaja, mleko, kikiriki, jagode, riba, citrusno voće, mogu isprovocirati ili pogoršati kliničku sliku ekcema.

Lokalizacija promena je različita, u zavisnosti od uzrasta deteta:

1Od 0-2. godine života, promene se najčešće nalaze na obrazima, celu, bradi, dok je centralni deo lica obično pošteđen. Dalje se mogu proširiti na predeo poglavine, pregiba i predeo članaka, a kod najtežih oblika može doći i do generalizacije oboljenja, odnosno da bude zahvaćen veliki deo kože. Promene se sastoje od nejasno ograničenih plaža sa crvenilom, otokom, vezikulama (mehurićima), vlaženjem i krustama. Svrab je uvek prisutan i kod neke dece može biti tako intenzivan da onemogućava spavanje.

2 Posle 2. godine života ekcem se najčešće nalazi u predelu pregiba laktova i kolena, na vratu, u okolini zglobova, a može se javiti u drugim predelima tela. Promene se mogu razviti prelaskom prethodne forme u hronični oblik, ili se mogu prvi put javiti u ovom uzrastu.

Češanjem ovih promena, može doći do unošenja mikroorganizama preko mesta gde je koža oštecena i do razvoja sekundarne infekcije, koja je najčešće izazvana stafilokoknim bakterijama ili herpes virusom. Ekcem se može vremenom u potpunosti povuci, a može se javljati i kasnije tokom života, s tim da u takvim slučajevima najčešće ima blaži oblik.

Lečenje: najbitnije je da roditelji budu upoznati sa prirodom bolesti i da po savetu pedijatra preduzmu odgovarajuće mere i  prevencije i lečenja. Izuzetno dobre rezultate daju i kozmetički preparati sa sastojcima prirodnog porekla. Neophodno je odstraniti provocirajuće faktore kao što su: kupanje u jako toploj vodi, upotreba sapuna, nervoza

Savetuje se kupanje specijalnim uljima za kupanje, u mlakoj vodi (idealno je oko 36o C), a nakon toga blago upijanje vode mekim peškirom. Posle kupanja obavezno je premazivanje cele kože emolijentnim kremama. Podaci o ulozi dijete su kontroverzni, ali se često preporučuje hipoalergenska dijeta (bez belanceta, mleka, kikirikija, soje, oraha, ribe, školjki, pšenice). Ova dijeta se preporučuje i majkama sa naslednom predispozicijom za vreme trudnoće i dojenja, jer se pretpostavlja da to može smanjiti šansu da se ekcem razvije kod njihove dece.  U nekim slučajevima, kao što su pojačan svrab, zahvaćenost veće površine kože, razvoj sekundarne infekcije, neophodna je primena lekova i sistemski i lokalno, u vidu krema, ali to nikada nemojte uvoditi  sami, već isključivo po preporuci nadležnog pedijatra.

Mr sci.med dr Gordana Marković Petrović

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.