makes your baby smile!

Polazak u vrtić

Jesen je stigla i svi joj se uveliko raduju. Đaci zbog škole, a oni još mladi zbog prelaska u novu stariju grupu, a najmlađi u jaslice. Međutim ima i onih kojima je to prvi put i treba im pordrška.

Deci kojoj je ovo prvi put, savet roditeljima je da se pripreme na plač, dramatične situacije kada plaču ne samo mališani već i njihovi roditelji koji ih ostave u školici, a onda, čim okrenu leda čuju plac i vrisku svoje dece. Naime ovo je veoma stresan doživljaj za sve. Detetu kroz glavu prolaze razne misli, gde je sada mama, zašto me ostavila ovim nepoznatim ljudima, zašto je tako zabrinuta, šta ce sada biti, ko li ce doći po mene...

Ali i roditeljima, a najčešće majkama vrzmaju se razna pitanja: da li će vaspitačice znati šta moje dete hoće, želi, hoće li ga utešiti, nahraniti, kako ce mu prići druga deca, hoće li ga prihvatiti, šta ako ga neko udari i sl.

Lopta ljubimci
Lopta ljubimci

Sve ovo može biti manje dramatično ako polako i svakog dana detetu pričate i upoznajete ga sa novinom koja ga čeka. Treba decu voditi u parkić, u goste i upoznavati ga sa drugom decom, čak i ako su sasvim mala, ona će vremenom shvatati o čemu im pričate.

Veoma je važno da se upoznate sa vaspitačicom koja ce brinuti o Vašem detetu. Treba da je upoznate sa navikama i karakterom Vašeg deteta, kao i sa eventualnim bolestima, ako ih dete ima. Pored redovnih formulara koje popunjavate prilikom upisa, podelite Vaša razmišljanja i strahove sa vaspitačicom, budite otvoreni, jer je to prilika da je pitate sve što vas zanima.

Za prve dane u vrtiću, svakako odvojite par dana, jer se dete postepeno navikava i tako prvog dana ostaje samo sat, dva, dok se taj ostanak u narednih nekoliko dana produžava. To svakako zavisi od deteta i njegove spremnosti za vrtić. Obavezno ponesite detetu omiljenu igračku, koja će ga podsecati na kuću. Dolazite u tačno dogovoreno vreme i nemojte ga izneveriti, iako mala, deca to znaju, pamte i razumeju. Kada se rastajete, neka to bude uz osmeh i nikada ih nemojte slagati. Držite se dogovora.

Plišani ljubimci
Plišani ljubimci

Prilagođavanje odnosno adaptacija deteta na vrtić, može trajati i po nekoliko dana, čak i mesec, pa i duže. To zavisi od deteta ali i od ustanove u kojoj dete boravi. To je ustvari  prilagođavanje na vaspitača, decu, prostor u kome boravi, kao i tamo zadati ritam koji se poštuje. Dete treba da prihvati vaspitača, decu sa kojom se realno do sada nije igralo, novi ritam spavanja, ishrane, nege. To su do sada radili roditelji ili bliski rođaci, bake, deke, tetke. Dete može ponekad da reaguje i burno, da neće da jede, da neće da spava, da bude plačljivo, tužno ili pak agresivno. Veoma je važno da roditelji znaju da je to normalno i prolazno.

Dečiji šator
Dečiji šator

Kod neke dece takve smetnje se mogu javiti i nešto kasnije (obično je to kod starije dece), praktično kada izgustiraju sve novine koje donosi vrtić (igračke, decu, vaspitačice). Kao i za sve novo što nas čeka u životu (osim nekih iznenadnih situacija), najbolje je pripremiti se. Razgovarajte sa decom, pričajte šta se sve to dešava u vrtićima, šalite se na tu temu, pričajte mu o novim drugarima, novim igrama i igračkama. Nemojte se brinuti za komentare koje čujete oko sebe, imate pravo da brinete o svom detetu i podelite to sa prijateljima koji imaju iskustva.

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.