makes your baby smile!

Med prirodni zaslađivač

Živimo u vremenu kada su agresije na čovekovo zdravlje sve učestalije i sve raznovrsnije. Čak i zemlje sa najmoćnijom ekonomijom i najmodernijom medicinom, nisu više u mogućnosti da obezbede uspešnu zdravstvenu zaštitu stanovništva, ukoliko svaki pojedinac ne preuzme na sebe brigu o očuvanju svog zdravlja. Znači preventiva dobija primat nad kurativom. A preventivna medicina daje najbolje ako se počne od najranijeg uzrasta, tj. od perioda pre začeća i tokom trudnoće. Neprestano raste broj pobornika brige za očuvanje čovekovog zdravlja uz pomoć prirodnog  načina života, ishrane i lečenja. Naročito se naglašava potreba povratka prirodnoj ishrani.

 

Među darovima koje priroda nudi čoveku, pčelinjim proizvodima, pre svega medu, odvajkada pripada počasno mesto. 

Blagotvorno dejstvo meda na dečiji organizam poznato je mnogima, ali praktičnih saveta o pravilnoj upotrebi nikada nije dovoljno. Deca koja u hrani redovno dobijaju med, znatno su otpornija prema mnogim bolestima.

Zajedno sa bioaktivnim materijama iz lekovitog bilja, svežeg voća i povrća, mineralnih voda i drugih prirodnih izvora med predstavlja riznicu profilaktičko-lekovitih sastojaka koji se čoveku nude kao nezamenljivi i darovi prirode i prijatelji, pre svih, dečijeg zdravlja.

 

Moglo bi se zato sa pravom reći da medicinsko pčelarstvo i apipreventiva  (sprečavanje pojave oboljenja  koja se sprovodi primenom preparata od meda i drugih pčelinjih proizvoda) tek najavljuju svoje pravo doba.

 

O MEDU ZA DECU

 

Med je prirodna hrana, tj.složen prirodni proizvod, prijtnog mirisa i ukusa. Sadrži proste šećere, vitamine i minerale i deluje pozitivno na apetit i peristaltiku ( rad creva). Treba ga upotrebljavati umesto šećera u ishrani starije odojčadi i male dece. 

Zbog mogućnosti pojave alergije u opštoj populaciji, potrebna je opreznost pri uvođenju u jelovnik odojčadi iz porodica sa alimentarnim alergijama. Zbog toga med se daje odojčetu tek posle šestog meseca starosti, kaže zvaničan stav jedne grupe naučnika, ne daje se u prvoj godini života, zvaničan je stav druge grupe naučnika.

 

Uopšteno uzevši, med je za decu idealna slatka hrana. Obzirom da je lako svarljiv i sladak, malo je dece koja ga ne prihvataju.

 

Veliki značaj meda za normalan razvoj dečijeg organizma utvrđen je kako empirijskim, tako i naučno-eksperimentalnim putem. Savremene hemijske i biološke analize meda pokazuju da povoljna kombinacija hranljivih materija u njemu ne opterećuje i ne angažuje probavni sistem dečijeg organizma dodatnom preradom. Za decu med predstavlja gotovu hranu koja se 100% iskorišćava u organizmu i uključuje u njegove životne funkcije.

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.