makes your baby smile!

Grčevi kod beba

http://www.nunanai.rs/artikal/3588/nunanai-marama-za-nosenje-bebaNije redak slučaj da u ambulantu uđu usplahireni, zabrinuti roditelji koji nam objašnjavaju da više ne znaju šta će sa svojom bebom. Ona iz čista mira počinje da plače, do zacenjivanja. Neke bebe se savijaju unazad dok plaču, druge grče nogice prema stomačiću, neke su intenzivno crvene u licu pri plakanju. Intenzitet plača i trajanje je različito, ali roditeljima i slušaocima se čini da je  to čitava večnost. Neke bebe se primire i opuste kada ih roditelji uzmu, kada se  lagano nose, drugim  bebama  godi  položaj preko ramena ili na  grudima roditelja,  treće  se  kratko umire  kada im stavite  toplu oblogu na stomacić. 

Nikad dovoljno reči da se opiše zabrinutost  roditelja i bebin plač do iscrpljivanja. Pedijatrima  je dobro poznata ova slika infantilnih kolika tj. dečijih  grčeva. Naučno objašnjenje nije do kraja razotkrilo uzrok grčeva u tom uzrastu. Sazrevanje digestivnog  sistema bebe, njegovih enzima  za varenje, kordinacije izmedu  nervnog i digestivnog sistema, samo su neka objašnjenja. Verovatno više faktora dovodi do grčenja delova creva i posledičnog bola. Nikada svi ljudi, pa ni bebe neće isto reagovati na bol. Neka ispitivanja pokazuju da senzitivnije bebe, koje  reaguju na svoje okruženje (a kako drugačije nego plačem) i imaju kolike u  tom uzrastu, u kasnijem  uzrastu  budu više osetljiva deca na bol i impresije iz svoje okoline. Znači neka individualnost, sklonost prema takvoj reakciji se viđa od najmanjih nogu.

 

Grčevi se javljaju podjednako i kod devojčica i kod dečaka i kod  beba koje sisaju i koje su na veštačkoj ishrani. Javljaju se najčešće od 3. nedelje do kraja  trećeg  pa i četvrtog meseca. Roditelji obično navode  da se grčevi češće javljaju u popodnevnim i večernjim satima, posle jela. Beba na pregledu  ima tvrd, meteorističan  stomačić (pun gasova), koji  je napet i ne možemo da ga dobro opipamo. Često beba ispušta  gasove i to joj u većini slučajeva može malo olakšati tegobe.  Ali najvažnije je ono što roditelji kažu o bebi i ono što pedijatri vide i pregledom utvrde. Beba izgleda posve zdravo, napreduje u telesnoj masi, ima normalan nalaz  za dob u neurološkom i  fizikalnom pregledu. Ako roditelji  navedu da dete ima povraćanje (ne bljuckanje malih količina mleka nakon obroka), prolive, tvrd stomak, gde ni ispuštanje gasova ne doprinosi njegovoj  mekoći, odbijanje obroka, gubitak u težini, onda moramo  pomisliti na ozbiljnije  bolesti tog uzrasta i ispitati detaljno  bebu.

Ne znamo tačno ni šta leči ove tegobe. Medicina i farmakologija su  oduvek pokušavale da reše ovaj problem, ali pravog leka nema ni danas. Pokušavalo se sa sirupima koji  u crevima  bukvalno rasprsnu mehurice gasova (Espumisan i sl. ) sa  engleskim  sirupom koji  sadrži biljni preparat sa  različitim vrstama  čaja  od lekovitog bilja (od  komorača i kima). Pomoć je posve individualna. Ali, ono što sigurno može dati  efekat je postupak ispravnog hranjenja, dojenja, blagi pritisak na stomačić (masiranje blago zagrejanim uljem ), tople obloge od pelena, peškira. Beba tokom hranjenja treba da obuhvati celu dojku ustima, da ne bi halapljivo sisala i nagutala se vazduha. Treba je tokom podoja 1-2 puta podići uspravno, da podrigne vazduh, pa nastaviti. Zbog različitog  sastava  mleka na početku i kraju  dojenja, bolje  je dati samo jednu dojku da posisa celu, a drugu dati sledeći put. Dojite je pre nego što se rasplače i još više  naguta vazduha. Nosite je; energetski  kontakt  između dve osobe koje  gaje ljubav, pažnju, poverenje, je jako važan.  Pričajte joj, puštajte  joj laganu muziku, mada kažu da neke temperamentnije bebe vole i  jače zvukove usisivača ili fena. Uplašena, usplahirena i nervozna majka emitovaće loše vibracije prema svojoj  bebi. Mame, naučite se opuštanju i prihvatanju. Jer, morate se naučiti strpljenju. Vreme će izlečiti ovu, kao i mnoge druge dečije tegobe. Odrastanje, to je put koje dete mora preći, ali ne samostalno, već uz bezgraničnu ljubav svojih bližnjih. 

SAVET HOMEOPATE: Homeopatski lekovi mogu dobro  provesti  majku i bebu kroz ovaj period, poštujući individualnost svake osobe. Bezbedno, možemo u tom uzrastu davati homeopatske lekove  koji ce uticati da se kolike umanje i beba smiri. Neki od lekova su: Lyc, Coloc, Diosc, Mg-phos, Cham Dr Slavica Veselinović pedijatar, homeopata

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.