makes your baby smile!

Godišnji odmor sa detetom

Sezona godišnjih odmora je za većinu porodica period kada su duže vreme svi članovi porodice zajedno. Lepota i bliskost koju doživljavamo tokom zajedničkih trenutaka može biti pomućena i malim i velikim problemima koji se mogu desiti bebi i malom detetu tokom odmora. Obično sa za letnje odmore putuje u druge delove zemlje, sveta. Leto je i inače period kada se posebna pažnja mora usmeriti na negu i ishranu bebe i malog deteta.

NunaNai jastuče za putovanje
NunaNai jastuče za putovanje

Kada putujete sa malom decom na put bilo bi dobro da se uplati odgovarajuće osiguranje za slučaj bolesti ili nezgode. Dobro se raspitajte da li u hotelu ili mestu gde odsedate ima lekara pedijatra. Kod Vašeg pedijatra se možete raspitati o lekovima koje treba poneti na putovanje. Hronični bolesnici će poneti dovoljnu količinu svojih lekova tokom odmora. Ako je Vaše dete zdravo, bez hroničnih bolesti, dovoljno će biti da na put ponesete sledeće lekove i pomoćna sredstva:

  • Sirup ili čepiće protiv povišene temperature i bolova - Paracetamoli ili Brufen;
  • Kesice praška za oralnu rehidrataciju za nadoknadu tečnosti izgubljenu prolivom ili povraćanjem;
  • Kesice praška ili kapsule sa probiotikom koje su korisne bakterije crevnog trakta koje dajemo tokom proliva ili upotrebe antibiotika;
  • Mast ili kremu protiv jake lokalne reakcije od uboda insekata;
  • Sirup protiv alergije ako je dete već pokazalo alergijske manifestacije;
  • Razne vrste leukoplasta (hanzaplasta) za decu;
  • Rastvor joda i borne kiseline za ispiranje rana, mada je bolje tretman povreda prepustiti stručnom licu;
  • Kreme ili losione sa visokim zaštitnim faktorom namenjeni dečijoj koži koja se izlažu suncu;

Obavezno proveriti da li je dete primilo sve vakcine predviđene za uzrast i sa sobom poneti karton vakcinacija (najvažnije kod povreda gde proveravamo antitetanusnu zaštitu). Redovno vakcinisana deca su potpuno zaštićena, te ne treba da primaju nikakvu dodatnu antitetanusnu zaštitu. Tokom putovanja kolima, vozom, avionom malom detetu treba omogućiti udoban položaj. Zaštitite ga od direktne sunčeve svetlosti raznim štitnicima na staklima kola. Optimalna temperatura u prevoznom sredstvu je oko 22-23C i više, zavisno od spoljne temperature, ali malo dete ne sme biti izloženo direktnom snopu hladnog vazduha iz rashladnih uređaja. Uvek obucite bebu onako kako se i Vi oblačite - nikako je ne utopljavajte. Za put spremite dosta pitke vode (nemojte je ničim zamenjivati). Za obrok birajte ono što je najmanje komplikovano za pripremu, a sve namirnice i hranu držati u ručnom frižideru. Ako je moguće tokom puta napravite više manjih pauza da dete hoda, umije se, jede, presvuče se.

NunaNai hodalica za bebe
NunaNai hodalica za bebe

Kada sa malim detetom stignete na odredište posle dugog puta, prvo se njemu posvetite. Dete okupajte, presvucite, nahranite i napojite i ako želi, smestite na spavanje.

NunaNai peškir pončo
NunaNai peškir pončo

U letnjim mesecima i na moru i na planini velika je koncentracija štetnog, sunčevog zračenja, te morate biti posebno oprezni sa izvođenjem deteta na sunce. Detetova koža ne sme biti otkrivena, preporučujem duge rukave i nogavice širokih pamučnih tkanina, obavezna zaštita glave šeširićem.

NunaNai kapa za plažu
NunaNai kapa za plažu

Izlazak na sunce sme biti samo u ranim jutarnjim časovima, ali i tada dete treba da bude ispod suncobrana, nadstrešnice sa kožom koja je zaštićena kremom sa visokim zaštitnim faktorom. Manja deca treba da se kupaju u malim, ličnim bazenčićima, pod nadzorom roditelja i da se redovno poje. Veća deca mogu sa roditeljima ulaziti u more, ali nikako dugo, jer i tu vrebaju sunčevi zraci. I bezazlena dečja igra duž morske obale može uzrokovati sunčanicu, opekotine od sunca, posekotine... Već sada dete mora sticati pravilno ponašanje na suncu, jer sunčevi zraci iz godine u godinu bivaju sve opasniji po našu kožu, a naročito osetljivu dečju kožu. Ako koža malo pocrveni, dete neko vreme ne izlagati suncu, ostati u hladu, stavljati hladne obloge, davati da pije dosta tečnosti. Razne farmaceutske i kozmetičke kuće stavile su na tržište dosta proizvoda koje preporučuju u takvim situacijama. Preporučila bih preparate koji sadrže neven, aloja veru, kantarion. Dobro pogledajte sastav svakog preparata! Ako dete oseća glavobolju, vrtoglavicu, malaksalost, počinje da povraća, ima groznicu, jezu, povišenu temperaturu, vrlo verovatno je dobilo sunčanicu. Odmah ga sklonite u hlad, smestite u krevet, zamračite prostoriju, rashladite hladnim oblogama, dajte mu da pije vode - slanih rastvora (ne rashlađenih), dajte sredstvo protiv povišene temperature i bolova. Pratite stanje, ako se dete žali na veću glavobolju i povraćanje, ima pomućenje svesti odvedite ga odmah lekaru.

NunaNai marama za nošenje beba
NunaNai marama za nošenje beba

Terapija se svodi na nadoknadu tečnosti, odmaranje, borbu protiv otoka. Česte su i promene po koži -osip alergijske prirode, što je praćeno ponekad svrabom i za šta mogu pomoći antialergijske kreme, sirupi, ali u konsultaciji sa pedijatrom. Česti su i ujedi insekata, koji se danas, na žalost sve više komplikuju kod neke dece alergijskim reakcijama. Povrede su isto tako moguće, manje ogrebotine i posekotine nisu razlog za zabrinutost. Ispiraju se antiseptičnim rastvorima i zaštite leukoplastom.U letnjim mesecima česte su i crevne infekcije koje se manifestuju povraćanjem i prolivom, gde treba uvek pokušati oralnu nadoknadu tečnosti, zavisno od stanja deteta, a dati i probiotski preparat. Prilagoditi ishranu stanju deteta, leto je prepuno prirodnih blagodeti za zdrav obrok. Uvek detetu omogućite dovoljno odmora i mirnog sna. Ali mnogo nabrojanih stvari ne treba da Vas obeshrabri. Vi se spremite i uradite najbolje što možete, ostalo će uraditi drugi. U zajedničkom odmoru uživajte, pokazujte ljubav jedni drugima, to uvek poveća imunogenost svakog organizma.

NunaNai jastuk za dečiji krevetac
NunaNai jastuk za dečiji krevetac

SAVET HOMEOPATE: Homeopatija raspolaže paletom lekova koja može biti odlična pomoć u ovim stanjima, počev od opekotina, sunčanice, proliva, alergije, povreda. Šteta bi bilo ne iskoristiti sve ove homeopatske blagodati.

Dr Slavica Veselinović, pedijatar, homeopata

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.