makes your baby smile!

9 istina o materinstvu koje mi niko nije rekao

Dosta stvari je napisano o mamama, ali biti okružena svojom decom, mojom mamom i mojom bakom nateralo me je da se zamislim šta u stvari stvarno znači biti mama. Devet godina i još uvek nisam skroz razumela. Ima knjiga o očekivanju kada ste u drugom stanju i kako da vaspitate decu (čitave police u knjižarama). Ali ima nekih tema koje knjige - i roditelji takođe - nisu pokrili. Evo, devet stvari koje mi niko nije rekao o materinstvu i iskreno, da jesu, verovatno im ne bih verovala.

Materinstvo

Biće suza, mnogo njih. Suza radosnica, tužnih suza, suza bez razloga. Niko mi nije rekao da očekujem tako mnogo suza. Počele su na dan rođenja. One su izazvane hormonima u toku porođaja. Posle toga, tu su suze jer beba neće da zaspi. Tu su suze jer beba neće da jede. Tu su suze jer vam se beba nasmejala – stvarno nasmejala – po prvi put. Tu su suze jer je vaša ćerka razočarana svojim prijateljstvom. Tu su suze zbog vaše frustracije na decu jer oni ne osećaju vašu frustraciju. Tu su suze oko snimaka sa interneta. Tu je dosta suza.

Vaša ranjivost će se videti. To je kao da znanje o vašoj ranjivosti prenosite deci preko pupčane vrpce. Deca imaju urođenu sposobnost da izbace na videlo tu ranjivost u najgorem mogućem trenutku. Kao kad vas prozovu za nešto što ste mislili da nisu primetili. Kada osete vašu nesigurnost i otkriju je svetu. I postave vam pitanje na koje prosto ne znate da odgovorite.

Dobro je pokazati im da niste nevidljivi, ali bilo bi i lepo da ne iskorišćavaju vašu ranjivost! Osnažiće vas. Ako ste dobri u organizaciji, nema ništa bolje nego da organizujete život svoje dece. Ako ste dobar slušalac, imate sreće jer deci očajnički treba da ih neko sasluša. Ako ste sportista, predstavite deci zdrav način života. Deca ne smanjuju vaše prednosti, nego ih samo jačaju.

Osnovna škola je ništa u odnosu na marginalne igre vaše dece. Zaboravite opasne devojčice, upoznajte opasne majke. One su prave, čak su i opasnije nego što su bile kada ste vi bili u školi sa njima. Nisam sigurna koji se hormon oslobađa tokom porođaja i donosi ovu osobinu, ali izgleda da ta osobina jača kako deca postaju starija.

Nikada neće osećati da ste dovoljno uradili. Daćete sve od sebe, ali nikada nećete imati osećaj da je to dovoljno. Potrebno je samo da se pomirite sa činjenicom da radite najbolje što možete i da je to sve što možete da učinite. Teško je izboriti se sa tim, ali kada prihvatite, materinstvo će Vam biti mnogo lakše!

Cenićete svoju majku više nego što ste ikada pomislili da bi mogli da je cenite. Bili ste deca, tako da niste mogli da vidite kroz šta sve je mama prolazila dok nas je vaspitavala. Ali sada, sada vidite koliko je samo naporno radila. Borila se baš kao i vi. Nije čak ni znala šta je radila. Cenite je zbog njenog iskustva, zbog saveta koje je davala (čak i kada niste tražili), kao i za njeno razumevanje da vi i dalje pokušavate da razumete celo materinstvo, kao što je i ona sama.

Nikada više nećete pojesti poslednji zalogaj sladoleda ili parče savršeno očišćenog ananasa, ili poslednju kockicu čokolade ili koju god vašu omiljenu stvar kada su deca tu, jer nekako oni to uvek uzmu pre vas – i dozvolite im, jer želite da iskuse koliko je to stvarno dobro. I tu je caka – neće vam smetati!

Nećete nikad više imati dobro prospavanu noć. Ne govorimo samo o periodu kada su bebe ili kada jednostavno imate loš san - to je očekivano. Govorimo o onim roditeljima u polusnu koji su naučili da i kada spavaju na pola čuju svaki kašalj, kijanje i noćnu moru svoje dece. Zamišljam da kada vam deca odrastu i budu samostalna da ćete spavati sa „jednim okom otvorenim“, da ne biste propustili njihov SMS ili poziv.

Srce će vam pući na načine koje niste ni znali da su mogući. Dosta je stvari pisano o radosti (i mukama) materinstva, ali nema reči koje mogu opisati kako vam je srce puno kada vidite da vam se dete nasmeje ili kada vidite da vam je sin postigao nešto što je mislio da je nemoguće, ili kada vam dođe ćerka jer joj je potreban zagrljaj. Možete kriviti hormone, ali ja krivim materinstvo. Ono može naterati srce da bude „puno“ u najneočekivanijim trenucima!

Jedna mama

Budite dobar roditelj
Budite dobar roditelj

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.