makes your baby smile!

Povratak u školu i vrtić

Stepen prilagođavanja zavisi od deteta, ali roditelji i ostatak porodice mogu da pomognu svojoj deci upravljajući povećani ritam života planiranjem unapred i dobrom organizacijom. Evo nekoliko predloga koji će vam pomoći da olakšate ovu tranziciju.

Pre polaska u školu ili vrtić

Dobro fizičko i mentalno zdravlje je od primarne važnosti. Uradite sve neophodne preglede blagovremeno.
Razgovarajte o svim nedoumicama koje imate u vezi emocionalnog ili psihološkog razvoja vašeg deteta sa vašim pedijatrom. Ako potencijalni problemi postoje najbolje je identifikovati ih i početi njihovo rešavanje pre nego što škola počne.

Derma spray intensive
Derma spray intensive

Kupite školski pribor ranije. Pokušajte da sve što je potrebno za školu nabavite što je ranije moguće i spakujte školsku torbu ili ranac.

NunaNai odlagač za igračke
NunaNai odlagač za igračke

Ponovno uspostavljanje rutine spavanja i obroka

Planirajte da ponovo uspostavite rutinu spavanja i obroka (posebno doručak) najmanje nedelju dana prije početka nastave. Pripremite dete za ove promene u razgovoru s njim o prednostima školskih rutina da se ne bi osećali preplavljenim školskim aktivnostima i obavezama. Uključite čitanje pred spavanje i kućne poslove ako ih niste praktikovali tokom leta.

Magično ćebe za decu
Magično ćebe za decu

Isključite tv

Podstaknite dete da igra igre koje razvijaju logiku, slagalice, kartice, ili čitanje umesto gledanja televizije. To će pomoći vašem detetu i olakšati mu proces učenja i školsku rutinu. Ako je moguće održavajte ovu praksu tokom cele školske godine.

Zmijice
Zmijice

Prve nedelje kada nastava počne

Posetite školu sa svojim detetom. Ako je Vaše dete mlađe ili polazi u novu školu, posetite školu sa svojim detetom. Razgovarajte sa razrednim starešinom ili vaspitačicom, locirajte učionicu, ormarić, trpezariju… Ovo će pomoći Vašem detetu da prevaziđe predškolske strahove, takođe dozvolite detetu da postavljaju pitanja o novom okruženju.

NunaNai pojas za putovanja
NunaNai pojas za putovanja

Nemojte kupovati nekontrolisano, kupujte samo ono što je neophodno. Letnja odeća je obično dobra tokom rane jeseni, ali budite sigurni da deca imaju najmanje jedan par čvrstih cipela. Proverite sa svojom školom da potvrdi Dress code smernice, da li je neophodna uniforma, patofne za vrtić i slično...

NunaNai Lazy bag odlagač
NunaNai Lazy bag odlagač

Odredite i jasno mesto gde se rade domaći zadaci. Starija deca treba da imaju mogućnost učenja u svojoj sobi ili mirnom delu kuće. Mlađoj deca obično je potreban prostor i u dnevnoj sobi ili kuhinji kako bi se olakšalo praćenje odraslih, nadzor i ohrabrenje.

Glow plišani ljubimac
Glow plišani ljubimac

Izaberite mesto za odlaganje rančeva i školskih stvari. Objasnite da je pražnjenje ranca svake večeri deo njihove odgovornosti, čak i za malu decu.
Zamrznite nekoliko jednostavnih večera. Biće mnogo lakše za vas ako imate pripremljenu večeru, tako da priprema obroka neće dodati tenziju domaćinstvu tokom prve nedelje škole.

NunaNai jastuče za putovanje
NunaNai jastuče za putovanje

Prilagodite svoj raspored u meri u kojoj je to moguće. Odložite poslovna putovanja, sastanke i dodatne projekte. Želećete da budete slobodni da pomognete detetu da se prilagodi školskoj rutini i prevaziđe zbunjenost ili anksioznost kroz koju mnoga deca prolaze na početku nove školske godine.
Ostavite dovoljno vremena. Uverite se da vaše deca imaju dovoljno vremena da ustanu, spreme se, doručkuju i da na vreme stignu u školu.

Fantastična staza
Fantastična staza

Posle škole pregledajte sa vašim detetom šta treba da uradi za domaći zadatak. Pregledajte udžbenike svog deteta. Razgovarajte o tome šta će Vaše dete učiti tokom godine. Učenje je veština za koju potrebno dosta vremena i ponavljanja. Podstaknite decu da budu strpljiva, pažljiva i pozitivna, ali ostavite i dovoljno vremena za igru.

Lopta ljubimac
Lopta ljubimac

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.