makes your baby smile!

Koliko vremena deca treba da provode pred ekranom?

Do nedavno preporuka Američka asocijacija pedijatara (AAP) bila je da uopšte ne treba dozvoljavati deci ispod 2 godine da gledaju televiziju, ? dva sata ili manje za decu iznad 2 godine. Ovo se takođe odnosi i na gledanje crtanih filmova ili igranje igrica na telefonu ili tabletu.

Dečak i laptop

Iako ste liberalna porodica i dozvoljavate je gledanje televizije, uvek preračunajte koliko vremena deca mogu gledati televiziju u toku dana, dodajući i vreme kada se izbore za Vaš telefon. Sve više škola u svoj obrazovni sistem uvodi tablet za matematiku i čitanje, tako da i ovo vreme treba ukalkulisati.

Prošle nedelje su stigle dobre vesti za roditelje poput onih, koji uživaju u pauzi koje im ekran daje ali istovremeno zabrinute da to vreme stvara gojaznost i decu zavisnike od ekrana. Nakon intenzivnog istraživanja pedijatri su promenili stav u vezi vremena provedenog pred ekranom...

„U svetu u kome vreme provedeno ispred ekrana postaje jednostavno „vreme“ naša politika mora da evoluira ili će biti zastarela.“, navodi se u članku, savetujući porodice kako da koriste medije.

U članku se navodi da su najnovije preporuke pedijatara o vremenu provedenom ispred ekrana posledica toga da su tableti postali realnost i „nužno zlo”, navodeći da je više od 30% dece prvi put koristilo mobilne uređaje još u pelenama.

Jastuče za tablet
Jastuče za tablet

Umesto da ponudi konkretne smernice oko vremena predviđenog za ekran, za sada, AAP samo daje opšte smernice.

Evo nekih ključnih tačaka:

Roditelj bi trebalo da postavi granice oko vremena provedenog pred ekranom, posebno vreme obroka i vreme spavanja treba da budu bez ekrana. Kreativna igra i vreme na otvorenom trebaju biti i dalje prioritet. Kvalitet onoga što deca gledaju je jako bitan - gledanje kvalitetnih edukativnih emisija je od veće koristi nego gledanje tutorijala za igračke na Youtube-u.

Lopta ljubimci
Lopta ljubimci

Mala deca najbolje uče iz stvarnog života i komunikacije nego iz pasivnog vremena provedenog uz ekran, dakle treba da komuniciramo sa našom decom. Takođe igranje nasilnih igrica podstiče agresiju.

Jedna od preporuka je da bi trebalo da igrate igrice sa svojom decom. AAP saopštenje za javnost zapravo kaže „Porodično učešće u medijima olakšava socijalne interakcije i učenje. Igrajte igrice sa svojom decom.“
Roditelji bi trebalo da budu uzor držeći na oku ono šta deca gledaju u medijima.

Razlog za eliminaciju televizora iz spavaće dečije sobe nije moralni, već naučni - svetlost koju emituju ekrani remete proizvodnju melatonina što dovodi do poremećaja sna.

U prividnom nastojanju da nas podseti da ekran ne može da zameni roditelje, AAP nas podseća da „Ista pravila za roditelje važe u stvarnom i virtuelnom okruženju vaše dece. Igrajte se sa njima. Postavite granice, deca treba da ih očekuju. Naučite ih dobroti. Budite uključeni.“

Digitalni svet postaje relanost i zato kao roditelji treba da nađemo pravu meru za svoju decu, u skladu sa njihovim uzrastom i potrebama.

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.