makes your baby smile!

Da li je prikladno dojiti bebu na javnom mestu?

Nedavno se javnost u Srbiji ponovo podelila oko dileme da li je pristojno dojiti bebu na javnom mestu. Povod za iznošenje različitih stavova na temu dojenja bile su fotografije voditeljke popularne Slagalice, koja je u jednom beogradskom kafiću podojila svoje treće dete, na prikladan način, prekrivajući ešarpom bebu i grudi. Voditeljka od ranije podržava dojenje u javnosti i nije se libila da ga argumentovano brani navodeći da su potrebe bebe najpreče, te da se i ovaj čin može uraditi na primeren način.

NunaNai marama za nošenje beba
NunaNai marama za nošenje beba

U svetu se takođe polemiše oko opravdanosti dojenja na javnom mestu. Naravno, pažnju najviše privlače javne ličnosti koje na ovaj način žele da daju podršku i običnim ženama da se osmele, i taj u suštini intiman čin urade sa merom, ne zanemarujući potrebe deteta, uz istovremeno izbegavanje ljubopitljivih pogleda i znatiželje prolaznika. Najjači utisak u SAD ostavila je medijska akcija koja je bila zasnovana na fotografijama žena koje doje u toaletima, uz postavljeno pitanje da li biste vi jeli u toaletima? Prepoznavši probleme na koje nailaze majke širom sveta interesantno je da su projekat realizovali muškarci, studenti Univerziteta u Severnom Teksasu.

Dojenje u toaletu

Argumenti onih koji su protiv dojenja u javnosti počivaju na uverenju da je to deo intime između majke i deteta, da je nekulturno i degutantno to raditi na javnom mestu, kao i da je obaveza majke da se bolje organizuje i dojenje bebe prilagodi svojim dnevnim obavezama.

Višenamenske pelene
Višenamenske pelene

Istovremeno, na nacionalnom nivou se propagiraju akcije o nezamenljivosti majčinog mleka, najboljoj hrani koja bebi omogućava pravilan rast i razvoj, jačanje imuniteta i pre svega ostvarivanje snažne i neraskidive veze između majke i deteta. U UNICEF-u ističu da podržavanjem dojenja zemlje u razvoju mogu svake godine da spreče smrt miliona dece mlađe od pet godina.

NunaNai jastuk za bebe i mame
NunaNai jastuk za bebe i mame

Otkuda onda tolika netrpeljivost prema majkama koje doje na javnim mestima? Zašto se one obeshrabruju otvorenim napadima i osudama takvog čina? Šira društvena akcija na propagiranju dojenja na javnim mestima put je ka smanjenju predrasuda koje prate ovaj najzdraviji način ishrane beba. Poput restorana, kafića ili salona u više skandinavskih zemalja gde piše "ovde imaju prednost majke koje doje" i kod nas bi u najskorije vreme trebalo osmisliti sigurna utočišta za majke. I naravno da takve akcije ne budu vidljive samo tokom one jedne međunarodne nedelje dojenja.

NunaNai torbica
NunaNai torbica

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.