makes your baby smile!

Bebe koje jedu čvrstu hranu bolje spavaju

Tromesečne bebe kojima se daje čvrsta hrana, pored toga što sisaju, spavaju bolje od beba koje samo piju mleko, rezultat je nedavno objavljene studije.

Zvanična preporuka majkama je da isključivo doje prvih šest meseci života bebe.

Eksperti kažu žene treba i dalje da se pridržavaju ovog saveta, iako se trenutno razmatraju i druge mogućnosti. Studija koja je objavljena u časopisu JAMA Pedijatriks donosi zaključak da davanje čvrste hrane bebama mlađim od šest meseci ima prednosti i za mamu i za dete.

NunaNai jastuk za bebe i mame
NunaNai jastuk za dečiji krevetac

Bebe bolje spavaju, a mame tvrde da im je lakše.

Studija, koju su sproveli Kings koledž i Sent Džordž Univerzitet iz Londona, proučavala je ponašanje 1.303 tromesečnih beba, koje su bile podeljene u dve grupe.

Jednu grupu su mame isključivo dojile, a u drugoj grupi bebe su pored majčinog mleka konzumirale i čvrstu hranu.

Studija je pokazala da grupa koja je jela čvrstu hranu, pored konzumiranja majčinog mleka, duže je spavala, manje se budila tokom noći u odnosu na decu koja su samo pila mleko do šestog meseca.


NunaNai marama za nošenje beba
NunaNai marama za nošenje beba

Mame znaju najbolje

Nacionalni zdravstveni servis u Velikoj Britaniji (NHS) i Svetska zdravstvena organizacija preporučuju majkama da sačekaju do šestog meseca pre uvođenja čvrste hrane. Ali ovo pravilo se sada dovodi u pitanje.

Uprkos zvaničnim savetima, 75 odsto majki u Velikoj Britaniji su uvele neku vrstu čvrste hrane pre petog meseca, dok je četvrtina (26 odsto) tu odluku objasnila čestim buđenjem beba, stoji u izveštaju o hranjenju beba napravljenim 2010. godine. Razlike između grupa su bile najočiglednije oko šestog meseca, jer je grupa koja je jela čvrstu hranu spavala u proseku 15 minuta duže svake noći (dva sata više nedeljno) i ređe se budila.

NunaNai jastuk za bebe i mame
NunaNai jastuk za bebe i mame

Koautor ove studije Majkl Perkin, sa Sent Džordž Univerziteta ukazao je da male razlike puno znače roditeljima. "Pošto bebin san utiče direktno na kvalitet života roditelja, čak i mali napredak može da bude veoma koristan." Što je značajnije, bebe koje jednu čvrstu hranu ređe plaču ili su nervozne, samim tim roditelji lakše zaspe, u slučaju da beba probudi.

Nova studija je dovela do toga da se ponovo razmotre saveti koji se daju porodiljama. Profesorka Mari Fjutrel sa Kraljevskog koledža za pedijatriju i dečije zdravlje kaže da su "dokazi za ishranu isključivo baziranu na majčinom mleku stari već deset godina, pa se trenutno razmatraju izmene tog režima". "Očekujem u bliskoj budućnosti da će preporuke za ishranu beba biti izmenjene."

NunaNai mobilno sedište
NunaNai mobilno sedište

Hrana za bebe

  • Prva hrana koja se uvodi bebama su pasirano voće i povrće - šargarepa, jabuka, kruška, krompir i batat.
  • Meko voće poput breskve ili dinje, pasirani pirinač i griz pomešani s mlekom za bebe.
  • Nekim bebama odmah odgovara izgnječena hrana, a drugima je potrebno vreme da se prilagode, pa im se daje hrana pasirana mikserom.
  • Nudite bebama različite ukuse. Potrebno je više pokušaja da bi beba prihvatila novi ukus ili teksturu hrane.

Izvor: b92.net

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.