makes your baby smile!

Deca i sunce - koje su preporuke lekara

Ali, ako se upoznate sa određenim činjenicama, možete izbeći najčešće probleme, tako da vaše dete bude zdravo i srećno celog leta.

NunaNai kapa za plažu
NunaNai kapa za plažu

Kumulativno dejstvo sunčevih zraka

Oštećenje kože je kumulativno i počinje već sa prvim izlaganjem suncu, pa zbog toga nikad nije dovoljno rano da se započne sa zaštitom deteta od sunca. Šta to, konkretno, znači? Pre svega, kumulativno znači da se sunčevo zračenje «sabira» (akumulira), tako da se računa svaki sat proveden na suncu, i to tokom celog leta. Malo danas, malo sutra… i tako, malo pomalo, «nakupi se» prevelika količina nepoželjnog ultravioletnog zračenja.

NunaNai peškir pončo
NunaNai peškir pončo

Izloženost suncu

Sunčeva energija, koja deluje na sva živa bića, izvor je života za njih. Uz toplotne i svetlosne zrake vidljivog dela sunčevog spektra, postoje i oni nevidljivi: 40 odsto čini infracrveni deo, a samo 10 odsto sunčevog spektra čini ultraljubičasto zračenje. Taj deo spektra je biološki najaktivniji.

NunaNai gaćice za odvikavanje od pelena
NunaNai gaćice za odvikavanje od pelena

UVA zraci su veće talasne dužine i vrlo su prodorni. Duže izlaganje ovim zracima nepovoljno deluje na kožu – zbog direktnog oštećenja ćelija, što ima za posledicu prerano starenje kože. Što je još opasnije, povećavaju rizik od pojave raka kože. UVA zraci ne podležu sezonskim i dnevnim izmenama intenziteta zračenja, tako da je koža kontinuirano izložena njihovom negativnom delovanju. Korisno dejstvo UVA zračenja je stvaranje endogenog vitamina D u koži, koji je neophodan za pravilan rast kostiju u detinjstvu, ali i za održavanje čvrstine kostiju u odraslom dobu.

NunaNai jastuče za putovanje
NunaNai jastuče za putovanje

UVB zraci su kraće talasne dužine i ne prolaze kroz staklo. Opasni su jer izazivaju opekotine kože, oštećuju sočivo oka i povećavaju rizik od pojave raka kože. Intenzitet zračenja zavisi od godišnjeg doba i perioda dana. Najjače opekotine se javljaju usled neopreznog izlaganja suncu leti, i to sredinom dana, između 11 i 16 časova.

0 Komentara

Ostavite Vaš komentar
Da bi ste ostavili komentar morate biti prijavljeni.